Kraanwater drinken
Jaren geleden (toen het merendeel van de huidige pedagogisch medewerkers zelf nog op de peuterspeelzaal of kinderopvang zat) was het heel gebruikelijk dat kinderen alleen water en thee dronken op de opvang. Slappe thee, water en fruit.
In de jaren erna is dat meer en meer veranderd. Ook bij de kleuters zie je dit. Kreeg je vroeger een (lekkende) beker met melk mee, nu zitten er vaak zoete pakjes drinken in de tasjes. En dat terwijl dat helemaal niet nodig is. Het allerbelangrijkste voor kinderen om te drinken is en blijft toch echt water. (Ook voor volwassenen trouwens). Water geeft je zoveel goeds, heeft geen (onnodige) kcal en is overal (bijna) gratis en gemakkelijk verkrijgbaar. De kraanwater kwaliteit in Nederland is zó goed dat je deze gewoon kunt drinken. 22 September was nationale kraanwater dag. En niet voor niets. Water is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl, je kunt er gewoon weg niet zonder. En kraanwater is ook nog eens beter voor het milieu!
1 tot 3 jaar –> 1 liter
4 tot 8 –> 1,3 liter
9 tot 13 –> 1,4 liter
vanaf 14 –> tussen de 1,5 en 2 liter
Het beste geef je dan ook een bidon met water mee naar school. En leer je kinderen hoe ze zelf een glas met water kunnen vullen. Let op dat de bidon BPA vrij is. Een bidon maak je vervolgens dagelijks schoon, met water en afwasmiddel of in de vaatwasser. Hergebruik géén petflessen uit de winkel, deze zijn niet BPA vrij, kunnen vaak niet in de vaatwasser of tegen heet water en zijn niet gemaakt om steeds weer te hergebruiken. Kies voor een goede bidon en gebruik deze voor schooldagen of wanneer je onderweg bent.
Zijn jouw kinderen geen water gewend? Daar kun je iets aan doen mocht je dat willen.
Volg de volgende stappen en ga stap voorstap water meer waarderen:
Stap 1. Doe net iets minder siroop in de beker, of leng de gebruikelijke drank aan met wat water. Praat alvast over hoe goed water drinken is en drink zelf ook water in het bijzijn van de kinderen.
Stap 2. Wordt dat goed gedronken? Doe vanaf nu ongeveer de helft van de normale hoeveelheid in een beker of vul de drank aan met de helft water. Stuit je op weerstand? Leg dan uit dat er tot heden inderdaad zoetere drank gedronken werd, maar dat je onlangs geleerd hebt dat dat helemaal niet goed is. En dat je daarom wilt oefenen met minder zoete drank. Leg uit dat het lichaam nu zoetigheid gewend is, maar dat dit door te oefenen zal veranderen en dat ze water steeds lekkerder zullen gaan vinden. Blijf zelf vooral ook water drinken, eventueel met iets interessants er in (stap 3). Hou vol!
Stap 3. Wanneer dat goed gaat, ga je door naar de volgende stap. Begin met experimenteren met fruitwater, of koude thee zakjes (deze zijn te koop in de winkel en bevatten geen toevoegingen) dit ziet er leuk en interessant uit en kun je af en toe inzetten. Je wisselt dus gehalveerde siroop of sap af met fruitwater (zie recepten in deze blog).
Stap 4. Gaat het goed? Halveer de hoeveelheid siroop of sap nogmaals. En zet het fruitwater steeds vaker in. Bespreek met de kinderen de voordelen van water drinken. Je kunt eventueel deze video bekijken wat er gebeurt als je helemaal stop met water drinken. Klik hier voor het YouTube filmpje.
Stap 5. Wanneer dat goed gaat zijn jullie klaar voor de laatste stap: Just water. Bied alleen nog water aan en combineer dit met fruitwater. Fruitwater is nu de meer specialere drank en water behoord tot de standaard.
Neem zoveel tijd als jouw kinderen nodig hebben om te wennen aan water. Blijf volhouden én zelf het goede voorbeeld geven. Vind je zelf water “niet lekker”? Doe deze stappen dan eerst voor jezelf zodat je het goede voorbeeld kunt geven aan de kinderen. Je kunt ze ook mee nemen in dit proces zodat ze zien dat jij dit ook lastig vindt maar toch doorzet.
Door dit te doen leg je een hele goede basis voor de kinderen later, meer water drinken is in alle opzichten beter dan zoete dranken, frisdrank of zelfs energy drank. Succes!
Deze blog is geschreven door Healthy Ageing Architect Kim Schat – Hakkenes voor Kids First.