Gezond vieren; zo kan het dus ook!
De feestdagen komen er weer aan. Het begon een paar weken geleden al met Sint Maarten, waarschijnlijk is die buit voor de meeste kinderen wel weggewerkt.
Daarnaast hebben we nog heel wat feestdagen op het programma staan, al is het misschien nog even spannend hoe deze gevierd gaan worden. Wat we wel weten, is dat dit een periode is waar gezond eten niet altijd gemakkelijk is.
Hoe je er thuis of op de opvang mee om gaat is voor iedereen verschillend. Op Reitdiephaven healthy ageing kinderopvang proberen we een goede balans te vinden tussen gezelligheid, vieren, aandacht aan bijzondere gebeurtenissen én gezonde voeding. Het is opmerkelijk hoe vieren en ongezond eten met elkaar verbonden zijn. Er is niemand die denkt “ah, een viering! Laten de groente lade eens opentrekken”. Terwijl je een viering ook gezond kúnt doen.
In deze weken rondom de feestdagen voelt het voor veel verschillende betrokkenen rondom het kind alsof zij de enige zijn die een uitzonderingsmoment voor het kind zijn. Maar is dat wel zo? Want een kind komt op veel plekken waar ze allemaal aandacht besteden aan die feestdag. Ik zei het al eens eerder, we zijn voor een kind vaker de regel dan de uitzondering, neem een week rondom Sinterklaas eens:
Op maandag wordt er aandacht aan besteed op school, uiteraard met wat lekkers erbij. Dan op dinsdag bij de gym een zakje pepernoten mee. Op woensdag een schoentje ophalen bij de supermarkt, op donderdag even bij opa op visite en op vrijdag de viering op de BSO. En op zaterdag denken de ouders: “ ha, even gezellig vieren” met uiteraard wat lekkers. Dan is ‘dat even wat lekkers’, dus geen uitzondering maar de norm. Je kunt je voorstellen dat dit met een normale week natuurlijk ook regelmatig aan de orde is.
Zo kan het dus ook!
Want vieren draait niet alleen om eten, vieren draait eigenlijk om andere waarden: samen zijn, aandacht hebben voor elkaar, een bijzonder moment naar voren brengen, herdenken, stil staan. Door meer aandacht te vestigen op deze waarden, kun je het ongezond eten wat naar achteren dringen. Door rituelen en gebruiken meer aandacht te geven bijvoorbeeld. Er hoeft niet altijd ongezond eten bij te zijn.
Wat je daarnaast zou kunnen proberen is dat wanneer je iets ongezonds wilt aanbieden, met welke motivatie dan ook, je dit (altijd) zelf maakt. Zo verhoog je de drempel om gedachteloos een zak pepernoten te kopen en dit neer te zetten, maar kies je bewust voor wat je dan wilt aanbieden, hoe maak je dit. Door dit ook nog eens samen met de kinderen te maken, geef je ze veel meer inzicht in wat er in zit. Iedereen die zelf pepernoten of koekjes heeft gemaakt schrikt van de hoeveelheid suiker die daar in moet. Dat ervaar je niet wanneer je een zak uit de supermarkt koopt. Daarnaast
besteed je zo ook aandacht aan de waarden om de viering heen. Samen zijn, met aandacht de viering voorbereiden.
Daarnaast is het grote voordeel van zelf maken dat je wat ingrediënten kunt vervangen. Bij meel kies je voor de volkoren variant. Suiker kun je vaak wel halveren en of vervangen voor een meer natuurlijke zoetmaker (banaan of dadels bijvoorbeeld). Ook voeg je zelf geen kleur of smaakstoffen toe en kun je kiezen voor een biologische of duurzame variant wanneer je daar achter staat. Je kunt daarnaast ook actief op zoek gaan naar gezonde recepten: zelf gemaakte chocolademelk zonder suiker, een chocolade taart met kikkererwten (hoog in eiwitten) of zelf gemaakte gezonde pepernoten.
Voor dat laatste recept heb ik zelf een gezonde (suikervrije) variant gemaakt. Klik op deze link om het te lezen én te maken.
De feestdagen zijn altijd een bijzondere periode. Deze wat gezonder invullen, maakt het niet minder bijzonder. Je leert je kinderen zo dat de andere waarden van vieren net zo belangrijk zijn en geeft de kinderen hiermee het mooiste cadeau: een gezonde balans. En een viering waar ze later ook met veel plezier aan kunnen terug denken. Gezond vieren; zo kan het ook!
Fijne feestdagen!
Deze blog is geschreven door Healthy Ageing Architect Kim Schat – Hakkenes voor Kids First.