Emi blogt over…gezond eten

9 januari 2018
Kids First COP groep Emi's blog januari 2018

Met het nieuwe jaar, komen er ook altijd goede voornemens om de hoek kijken. Die hebben meestal betrekking op je gezondheid. De één houdt het keurig vol, de ander heeft er iets meer moeite mee. Het Voedingscentrum leert mij dat een hoog percentage van de Nederlandse bevolking aan de dikke kant is. Zeg maar gerust te dik. Dit ontwikkelt zich vaak al van jongs af aan. Tijd voor een reality check. Wat geven wij onze kinderen eigenlijk te eten? Kan dat ook gezonder? Ik hoef u vast niet uit te leggen dat als een kind opgroeit met gezonde voeding, dit op latere leeftijd ook een gunstig effect zal hebben op de gezondheid.

Wat wordt er eigenlijk onder gezonde voeding verstaan en hoe is dat toe te passen op de groepen? Hoe kunnen we het op een leuke manier introduceren bij de kinderen? Deze werkgroep is volop in ontwikkeling. Heeft u suggesties, dan zijn die altijd welkom.

Op de locatie waar ik werkzaam ben, zijn er ook al kleine veranderingen merkbaar. Zo bieden we bijvoorbeeld thee en water aan. We laten kinderen naast fruit ook wennen aan rauwe groentes zoals komkommer en paprika.

Toen we voor de eerste keer groentes aanboden, keken sommige kinderen er met grote ogen naar. Sommige kinderen eten het thuis ook, andere kennen het weer niet. Maar zien eten doet eten. Dus zodra het eerste kind een stukje paprika op at, net als de pedagogisch medewerkers, volgden er meer. Super trots waren we op ze, dat ze het hadden geprobeerd. Met het introduceren van groentes bij een eetmoment, was er ook weer een extra moment om de kleuren te oefenen. Al hoewel, een paprika kan rood zijn, maar ook groen of geel! Spelenderwijs ontdekken de kinderen wat gezonde voeding is, en zorgen wij ervoor dat het eten hiervan een normaal onderdeel van de dag is.

Weer even terug naar die goede voornemens. Thuis bak ik inmiddels regelmatig een bananenbrood, en mijn thee drink ik voortaan zonder suiker. Ik laat de hagelslag iets vaker staan, en kies voor een boterham met kipfilet en komkommer. Voor een volwassene die niet in alles strikt op de voeding lette, is dat een kleine omschakeling. Als de kinderen dit van jongs af aan gewend zijn, zal het voor hen de normaalste zaak van de wereld zijn. Het lijkt mij een mooi streven om de ouders met kleine aanpassingen, zoals de gezonde tussendoortjes, te ondersteunen in een gezond voedingspatroon voor hun kinderen.

Hoe gezond eet jij eigenlijk?