Een dag meelopen op de Peuteropvang ’t Kiepertje in Nieuwe Pekela. Het was een bijzondere dag die een dieper inzicht gaf in de unieke aanpak van deze locatie.
Net als op veel Peuteropvang locaties vormt Startblokken de basis van het VE-programma op ’t Kiepertje. Wat deze locatie echter bijzonder maakt, is dat naast Startblokken ook de Reggio Emilia-methode gebruikt word. Hierbij staat de creativiteit van de kinderen centraal, waarbij natuurlijke materialen een grote rol spelen. Het opvallende is dat ze alle voorgeprogrammeerde elementen loslaten en zich laten leiden door de natuurlijke nieuwsgierigheid en creativiteit van de kinderen.
De gedachte van Reggio Emilia is: Kinderen worden geboren met vele mogelijkheden, zijn sterk, krachtig en creatief. Wat wij als volwassenen kunnen doen is kinderen mogelijkheden bieden om zich op hun eigen wijze te kunnen ontwikkelen, want ieder kind is uniek. Een kind is omgeven door drie pedagogen: de eerste pedagoog; de kinderen zelf, de tweede pedagoog; de volwassenen en de derde pedagoog; de geboden ruimte en materialen.
Een prachtig aspect van ’t Kiepertje is het motto: “We doen wat we zeggen”. Creativiteit mag gevierd worden. Het team van collega’s werkt al 15 jaar samen en heeft een blindelings vertrouwen in elkaar. Dit is voelbaar in de warme sfeer op de groep, waarin een diverse groep kinderen wordt verwelkomd. Naast enkele kinderen met een VE-indicatie zijn er recentelijk vijf Oekraïense peuters bijgekomen. Het is hartverwarmend om te zien dat taal geen belemmering vormt om met elkaar te spelen en te ‘communiceren’.
Een ander opvallend aspect van ’t Kiepertje is de intensieve thematische aanpak. Zo heb ik een hele ochtend meegemaakt waarin de kinderen oefenden met lampionnetje lopen. Ze gingen samen naar de overbuurvrouw Anka, die erg betrokken is bij de opvang. Na het zingen van een aantal liedjes die ze die week hadden geoefend kregen ze natuurlijk een beloning.
Het is inspirerend om te zien hoe ’t Kiepertje kinderen de ruimte geeft om op hun eigen unieke manier te groeien en te ontwikkelen, zonder beperkingen van voorgeprogrammeerde ideeën. Zo kunnen we van elkaar leren maar ook realiseren dat elke opvang uniek is. Elke locatie heeft weer haar eigen tradities en gewoontes, haar eigen buurvrouw Anka’s en haar eigen inspirerende en creatieve kids.